Det å være høysensitiv er faktisk likt fordelt mellom kvinner og menn, og gjelder like mye voksne som barn. Det er ikke en sykdom eller diagnose, men et medfødt karaktertrekk.
Hjernen til høysensitive behandler informasjonen de sanser på et dypere nivå. Derfor skal det mindre til før de begynner å produsere stresshormoner, og dette kan blant annet føre til at de lettere kan bli overstimulert og utmattet. Nervesystemet til sensitive fungerer som det skal, men det er mer ømfintlig enn hos ikke sensitive.
Ikke alle er klare over at de er høysensitive. Mange føler at det kanskje er noe galt med dem og lurer på hvorfor de ikke er som “alle andre”, noe som kan være svært belastende for den enkelte.
Lurer du på om du, eller noen du kjenner, kan være høysensitiv? Hvordan du svarer på utsagnene her under kan hjelpe deg å finne ut av det:
Disse utsagnene er en del av en kort selvtest som kan hjelpe deg å se om du kan være høysensitiv eller ikke. Hvis du svarer ja på majoriteten av disse utsagnene, kan du lene mot å være mer sensitiv for dine omgivelser enn andre mennesker.
Ta hele testen her: https://liank.no/hoysensitiv-test/
Høysensitivitet i arbeidslivet
Høysensitive mennesker er verdifulle, men ikke alltid verdsatte ansatte.
I utgangspunktet er det å være høysensitiv en ressurs, men det kan lett bli snudd til noe negativt i det samfunnet vi lever i.
Velbalansert beslutningstaker, kreativ, opptatt av detaljer og empatisk; Dette er kvaliteter bedrifter og organisasjoner er ute etter hos sine medarbeidere.
Rundt 20 % av befolkningen har disse egenskapene naturlig via sin høysensitivitet, men det moderne samfunnets tidspress, støy, konflikter og stadig høyere krav til den enkelte passer dårlig for høysensitive personer. Dette fører til at flere blir lettere stresset, syke og noen utbrente fordi høysensitive har en lavere terskel for aktivering av nervesystemet, og i tillegg et høyere opptak av informasjon fra omgivelsene.
I dagens arbeidsmarked er det faktisk en styrke å ha høysensitive trekk. Bare her i landet er det 1 million mennesker som har denne styrken medfødt. Det er derfor svært viktig at nøkkelpersoner i utdanningssystemet og på arbeidsplassene gjør seg kjent med hvilke egenskaper høysensitive har og hvordan de kan låse opp de ressursene de har å tilby i arbeidslivet.
Prios, Pro-motion og Lian Kirksæther
Prios fikk opp øyene for temaet høysensitivitet i 2020 når vi ble invitert av Økonomi- og Innovasjonsuniversitetet i Lublin (WSEI) til å delta i et internasjonalt forsknings- og innovasjonsprosjekt rettet mot planlegging og utvikling av karriere for høysensitive - Pro-motion: Sensitive Career Management.
I Prios jobber vi blant annet aktivt med bedriftsintern opplæring, arbeidslivsinkludering, bedriftsrådgivning og ekspertbistand og det føltes derfor helt rett for oss å bli med på Pro-motion prosjektet. Ved å delta i dette prosjektet har vi utvidet vår kunnskap om hvordan forskjellige mennesker fungerer i arbeidslivet og hvordan man kan forebygge utbrenthet og sykemeldinger knyttet til det. Ved å tilrettelegge og få opp trivsel, kan arbeidsplassen også redusere høy turnover av ansatte og kostnader knyttet til det, et sentralt tema i Re-Crew, et annet innovasjonsprosjekt Prios deltar i.
Vi var også så heldige å få en av Norges fremste eksperter på høysensitivitet, Lian Kirskæther, med oss på laget i Pro-motion.
Lian er en av pionerne på tema høysensitivitet i Norge. Hun er sertifisert i Psychotherapy with HSPs program med dr. Elaine Aron og HSP for Mental Health Professionals, AADP, USA. Hun er godkjent ICF og DNCF Coach, Helsecoach og Sensor i tillegg til å være godkjent Coach for høysensitive av dr. Elaine Aron. Hun er også med i ICHS – International Consultants of High Sensitivity, en internasjonal gruppe med fagfolk og kolleger av Dr. Elaine Aron.
Gratis frokostforedrag i Trondheim
Tirsdag 25. April arrangerer Prios et frokostforedrag om temaet “Høysensitivitet - En ressurs i arbeidslivet” på Litteraturhuset i Trondheim.
Regisreter deg og les mer om arrangementet her: https://litthustrd.hoopla.no/sales/event/2219278188
Besøk Lian sin hjemmeside (og kilden til mye av informasjonen i denne artikkelen) her: https://liank.no/
Besøk Pro-motion sin hjemmeside her: https://promotion.wsei.eu/nb/