Blog Layout

SMB-er og bærekraftsrapportering

Lars-Ove Moe • 3. juli 2024

En enkel forklaring om ESG, CSRD og ESRS

Lurer du også på hva bærekraftsrapportering innebærer? Vi gir deg en enkel forklaring på sammenhenger og forskjeller på ESG, CSRD og ESRS – og hvorfor det er viktig for deg. Bruk det til din fordel og forbedre omdømmet ditt, og finn nye forretningsmuligheter. Les videre for å forstå hvordan bærekrafts rapportering kan bli en fordel for din bedrift.

ESG-rapportering handler om hvordan bedrifter rapporterer om sine miljømessige, sosiale, og styringsmessige (governance) aktiviteter. Dette inkluderer ting som hvordan de tar vare på miljøet, hvordan de behandler ansatte og samfunn, og hvordan de styrer virksomheten sin.

Bærekraftsrapportering har for alvor kommet, der flere og flere SMB-er har kommet i gang med ESG rapportering. Men hva er det egentlig? Hvilke trender er det nå? Og hva er egentlig forskjellen og sammenhengen mellom ESG, CSRD og ESRS?


ESG-rapportering har blitt stadig viktigere de siste årene. I Europa har det kommet nye regler som krever at store selskaper må rapportere om både økonomiske og miljømessige påvirkninger. Dette kalles dobbelt materialitetsprinsipp, som betyr at selskaper må se på både hvordan miljøet påvirker dem, og hvordan de påvirker miljøet​ (Harvard Law School Corporate Governance, The Conference Board)​.


Litt begrepsavklaringer kan være på sin plass her, for å rydde litt i hva som er hva og hvorfor:


ESG (Environmental, Social, and Governance): 

  • Hva er det? 
  • Tenk på ESG som en måte å måle hvor bærekraftig og ansvarlig en bedrift er, basert på miljø, sosiale forhold og hvordan de styrer seg selv. 
  • Det er et rammeverk som brukes til å vurdere hvordan et selskap presterer på disse tre områdene. 
  • Hvorfor er det viktig? 
  • ESG hjelper bedrifter å bli mer bærekraftige og ansvarlige, og det gir investorer informasjon om hvordan selskapet håndterer risikoer og muligheter knyttet til miljø, samfunn og styring. 


CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive): 

  • Hva er det? 
  • CSRD er en EU-lov som sier at store selskaper må rapportere om hvordan de jobber med bærekraft og ESG. Det er en slags regelbok som forteller hvilke rapporter bedriftene må lage. 
  • Dette direktivet oppdaterer og utvider de tidligere kravene under NFRD (Non-Financial Reporting Directive). 
  • Hvorfor viktig? 
  • CSRD gjør det obligatorisk for mange selskaper å rapportere detaljert om deres bærekrafts arbeid. Dette inkluderer hvordan de påvirker miljøet, hvordan de bidrar til samfunnet, og hvordan de styres. 


ESRS (European Sustainability Reporting Standards): 

  • Hva er det? 
  • ESRS er detaljene i denne regelboken. Det er standardene som forklarer nøyaktig hva bedriftene må inkludere i sine rapporter for å oppfylle CSRD-kravene. 
  • ESRS er de standardene som gir detaljerte retningslinjer for hva og hvordan selskapene skal rapportere om bærekraft. 
  • Hvorfor viktig? 
  • ESRS sikrer at rapporteringen er konsistent, sammenlignbar og relevant. Dette gjør det lettere for investorer, kunder og andre interessenter å forstå og sammenligne selskapers bærekrafts ytelse.



Kort kan man si at ESG er den overordnede ideen om bærekraft, CSRD er loven som krever rapportering om bærekraft, og ESRS er de spesifikke reglene for hvordan denne rapporteringen skal gjøres.

Lovverket er ikke fullstendig, men det er kommet overgangsregler med trinnvis innføring i Norge. Dette sier lovverket i Norge i dag: 

Finansdepartementet tar sikte på å fastsette overgangsregler som innebærer en trinnvis innføring av kravene om bærekraftsrapportering i tråd med direktivbestemmelsene og verdipapirlovutvalgets forslag:

 

  • Fra regnskapsåret 2024 (rapportering i 2025) skal de nye kravene gjelde for foretak av allmenn interesse (banker, forsikringsforetak og noterte foretak) med over 500 ansatte, som også oppfyller vilkårene for å regnes som store foretak etter regnskapsdirektivet.


  • Fra regnskapsåret 2025 skal reglene gjelde for alle store foretak.


  • Fra regnskapsåret 2026 skal reglene også gjelde for små og mellomstore noterte foretak. Slike foretak kan til og med regnskapsår som avsluttes 31. desember 2027 eller tidligere velge å ikke ta inn bærekraftsrapportering i årsberetningen. Foretaket skal i så fall gi en kort erklæring i årsberetningen om hvorfor bærekraftsrapporteringen ikke ble gitt.

Trender for SMB-er

For SMB-er kan ESG-rapportering være en utfordring på grunn av begrensede ressurser og ekspertise, men det er likevel en voksende trend å implementere ESG-rapportering som praksis. Noe er drevet av regelverk, mens noe kommer som følge av krav fra større selskaper i deres verdikjede. Teknologiske løsninger, regnskapsfirma og konsulenttjenester er i større grad tilgjengelig for støtte og har systemer for å hjelpe SMB-er i prosessen. 


Både Norge og EU strammer inn reglene for ESG-rapportering. Fra 2024 må mange selskaper i EU følge nye, strengere regler som krever mer detaljerte bærekraftsopplysninger i årsrapportene deres. Dette vil også påvirke norske selskaper som jobber internasjonalt eller er en del av globale leverandørkjeder​ (The Conference Board)​. 


Trender å se opp for: 

  • Fokus på klima og helse 
    Det vil bli mer oppmerksomhet på hvordan klimaendringer påvirker menneskers helse og økonomi​ (
    S&P Global)​. 
  • Karbonmarkeder 
    Det kommer nye regler som vil gjøre det enklere og mer pålitelig å handle med karbonkreditter​ (
    S&P Global)​. 
  • Teknologi 
    Flere bedrifter vil bruke teknologi for å gjøre ESG-rapporteringen enklere og bedre​ (
    WK Expert Solutions)​. 
  • Reguleringsendringer 
    Politisk utvikling i EU kan påvirke hvor fort og på hvilken måte nye ESG-regler blir innført​ (
    The Conference Board)​. 


Med strengere regler på vei fra både Norge og EU, er det lurt for selskaper å begynne å forberede seg nå. Teknologi og økt bevissthet om bærekraft vil være viktige hjelpemidler i denne prosessen. 

Hvorfor skal man være tidlig ute og hva har det ha å si for SMB-er? 

Selv om CSRD i første omgang gjelder store selskaper, vil SMB-er som er en del av større selskapers leverandørkjeder også bli påvirket. Store selskaper vil kreve at deres leverandører har gode ESG-praksiser. I tillegg er det ett trinnvis lovverk pågang i Norge for alle selskaper om ESG-rapportering. 


Hva det medfører: 

  • For å forbli konkurransedyktige og attraktive som partnere for større selskaper, må SMB-er implementere bærekraftige praksiser. 
  • SMB-er må begynne å samle inn og rapportere ESG-data, noe som kan kreve nye systemer og rutiner. 
  • Dette kan innebære investeringer i mer miljøvennlige teknologier, bedre arbeidsforhold og mer åpenhet i styring. 
  • Ved å ha gode ESG-praksiser kan SMB-er tiltrekke seg flere kunder og investorer som bryr seg om bærekraft. 
  • Bedrifter kan bruke sine ESG-initiativer som et salgsargument og differensiere seg fra konkurrentene. 


Tilgang til støtte og verktøy: 

  • Det finnes mange verktøy og konsulenttjenester tilgjengelig som kan hjelpe SMB-er med å starte og forbedre sin ESG-rapportering. De fleste har lokale alternativer å benytte seg av. 
  • SMB-er bør utnytte tilgjengelige ressurser for å lette overgangen til bedre ESG-praksiser 


For SMB-er betyr ESG, CSRD og ESRS at de begynne å fokusere mer på bærekraft og rapportering. Dette innebærer noen utfordringer med økte krav til informasjon og investeringer i bærekraftige løsninger, men det gir også store muligheter for vekst og forbedret omdømme. SMB-er som tar dette på alvor vil kunne dra nytte av bedre relasjoner med store kunder og investorer, og posisjonere seg bedre i markedet. 

Sammen med PRINCEPS Risk Intelligence Institute fra Tsjekkia, utvikles det ESG-analysemetodikk og en strategisk handlingsplanen for SMB-er for ESG-rapportering. Du kan lese mer om prosjektet "Designing a risk intelligence methodology for ESG evaluation" her.

Av Caroline Elvegård 10. januar 2025
GAEA lanserer ny plattform for karriereutvikling i landbruket
Av Weishan Liu 16. oktober 2024
In today’s rapidly evolving digital landscape, small and medium-sized enterprises (SMEs) face a critical challenge: staying competitive while balancing limited resources.
Av Caroline Elvegård 14. oktober 2024
Europa står overfor en betydelig mangel på fagfolk innen cybersikkerhet (ca. 4 millioner arbeidstakere, World Economic Forum, 2024), men samtidig er det en enorm talentbase som ikke blir utnyttet.
Av Weishan Liu 11. oktober 2024
Å få sin første jobb i Norge er ikke bare et stort steg for integreringen vår – det er en milepæl som gir oss håp og muligheten til å starte et nytt kapittel.
Av Caroline Elvegård 19. juli 2024
Pioneering Sustainable Practices with Risk Intelligence
Av Caroline Elvegård 1. juli 2024
Prios har i løpet av våren og sommeren samarbeidet med det tsjekkiske selskapet PRINCEPS for å utvikle strategier og metoder for bærekraftsrapportering for bedrifter.
Av Lars-Ove Moe 4. juni 2024
Frokostseminar Intro Namdal
Av Lars-Ove Moe 3. juni 2024
Workshop om plast; en del av satsningen «Fra avfall til ressurs»
Av Caroline Elvegård 24. mai 2024
A new approach to continuing professional development (CPD) for teachers
Av Caroline Elvegård 24. mai 2024
Ny tilnærming til videreutdanning for lærere
Flere innlegg
Share by: