Blog Layout

Utfordringer knyttet til kvinnelig lederskap innen cybersikkerhet

Caroline Elvegård • okt. 14, 2024

Europa står overfor en betydelig mangel på fagfolk innen cybersikkerhet (ca. 4 millioner arbeidstakere, World Economic Forum, 2024), men samtidig er det en enorm talentbase som ikke blir utnyttet.

Til tross for den økende etterspørselen etter IT-fagfolk er bare én av fem IKT-fagfolk kvinner, og bare en tredjedel av de nyutdannede innen STEAM er kvinner, ifølge rapporten Women in the Digital Sector 2023. Denne ubalansen understreker ikke bare kjønnsgapet, men gjenspeiler også en tapt mulighet til å fylle IT-stillinger med talentfulle kvinner som kan bidra til å avhjelpe mangelen på kompetanse og fagfolk innen cybersikkerhet.


For å ta tak i denne situasjonen samlet workshopen «Challenges of Women's Leadership in Cybersecurity» IT-eksperter og kvinnelige ledere for å utforske barrierene kvinner står overfor når det gjelder å komme inn og utvikle seg i cybersikkerhetsfeltet. Arrangementet ble arrangert av CyberAgent, og fokuset var på strategier for å fremme større inkludering og utnytte kvinners enorme potensial i denne viktige sektoren, og det ble vist frem eksempler på god praksis.


Arrangementet ble ledet av Saskia Brugman, Women4Cyber Strategic Partnership og aktivitetskoordinator.


 

Innsikt fra CyberAgent-prosjektet

Dr Renata Danielienė, koordinator for CyberAgent-prosjektet, delte innsikt fra den siste undersøkelsen om kompetansegapet innen cybersikkerhet som prosjektet har gjennomført. I undersøkelsen ble 190 utdanningsrepresentanter fra partnerlandene spurt om kompetansegapet innen cybersikkerhet, læreplaner og utfordringene med å engasjere kvinner. Når det gjelder kvinners utfordringer, mente respondentene at samfunnsmessige stereotypier og mangel på informasjon om karrieremuligheter er de største hindringene for kvinner som ønsker å begynne i IT- og cybersikkerhetsbransjen. I tillegg identifiserte respondentene mangel på mentorordninger, rollemodeller og fleksible arbeidsforhold som en av de største utfordringene.


«For å bidra til å løse disse problemene må vi skape et mer inkluderende miljø og tilby opplæring i en rekke ulike cybersikkerhetstemaer», sier Dr. Renata Danieliene. »Mentorprogrammer, kvinnelige rollemodeller og støttenettverk er avgjørende for å sikre at flere kvinner ser på cybersikkerhet som en farbar karrierevei.»


Dr. Renata Danielienė inviterte til å lese prosjektrapporten «Cybersecurity Change Agent Training Needs Assessment Report for SMEs», som er tilgjengelig på engelsk og på de ulike partnerlandenes språk, for å få en mer omfattende forståelse av forskningen på kompetansegapet innen cybersikkerhet, de identifiserte utfordringene og underrepresentasjonen av kvinner.

 

Det globale perspektivet om kvinners rolle i cybersikkerhet

Lessie Skiba, direktør for global formidling og partnerengasjement ved Cyber Readiness Institute, fokuserte på menneskelig atferd og lederskap i organisasjoner under sin presentasjon.


Lessie Skiba understreket at kvinner kan bidra til å forme en cybersikkerhetskultur i bedrifter, ettersom deres ferdigheter ofte bidrar til å skape mer fleksible og inkluderende miljøer. Foredragsholderen fremhevet at kvinner bare utgjør 26 % av den globale arbeidsstyrken innen cybersikkerhet, men at de som etablerer seg på dette feltet, ofte beholder stillingene sine lenger enn menn. Hun understreket også at kvinner har sterke kommunikasjonsevner som kan bidra til å endre organisatorisk atferd og fremme innføringen av cybersikkerhetspraksis, uavhengig av deres tekniske bakgrunn.


Lessie Skiba introduserte også Cyber Readiness Program, en gratis ressurs som er utviklet for å hjelpe små og mellomstore bedrifter med å implementere viktige cybersikkerhetsstrategier, for eksempel passordhåndtering og forebygging av svindel. Cyber Readiness Program er tilgjengelig på fire språk, inkludert engelsk.

Søkelys rettet mot Spania: Situasjonen for kvinner i cybersikkerhetsbransjen

Jeimy Poveda, spesialist på personvern og digitale rettigheter, direktør for Dataseg.es og styremedlem i organisasjonen Women in STEAM Empowerment Canarias fra Spania, fremhevet at kvinner i denne sektoren bare utgjør 25% av alle spesialister, og at endringen skjer svært sakte - andelen kvinner har bare økt med 1% per år. Selv om STEM-fagene (Science, Technology, Engineering and Mathematics) blir stadig mer populære blant kvinner i Spania, er det fortsatt mange som ikke velger cybersikkerhet som karrierevei.


Jeimy Poveda presenterte statistikk knyttet til kvinners deltakelse i cybersikkerhet:


  • Kun 18 % av de nyutdannede innen cybersikkerhet i Spania er kvinner, noe som tyder på at den fremtidige arbeidsstyrken fortsatt er svært skjevfordelt med tanke på kjønn.
  • Kun 6,9 % av de spanske selskapene oppgir at arbeidsstyrken innen cybersikkerhet er likt fordelt mellom menn og kvinner, mens 46 % av selskapene erkjenner at det er betydelig flere menn enn kvinner som jobber innen dette feltet.


Jeimy Poveda introduserte «Canary Islands women in STEAM Talent Map», et WISE Canarias-prosjekt som er dedikert til kvinner som jobber innen STEM-fag. Prosjektet har som mål å gjøre kvinner mer synlige og hjelpe dem til å bli anerkjent som potensielle ledere. Initiativet skal inspirere kvinner og jenter til å velge STEM-karrierer ved å løfte frem regionale rollemodeller og ledere som kan tjene som eksempler.


Jeimy Poveda understreket at dette initiativet ikke bare er for de mest kjente eller gjenkjennelige kvinnene - prosjektet har som mål å vise frem så mange ulike kvinner som mulig som jobber innen STEM og cybersikkerhet, inkludert de som nettopp har startet karrieren.

 

Konklusjon

Arrangementet understreket at kjønnsbalanse innen cybersikkerhet er en avgjørende faktor for å sikre innovasjon og bedre beskyttelse mot de økende cybertruslene. CyberAgent-prosjektet planlegger å arrangere flere lignende seminarer for å utvikle cybersikkerhetsspesialister i hele Europa. Det neste prosjektarrangementet er planlagt avholdt om noen måneder.For de som er interessert i å lære mer om forskningsresultatene og kommende arrangementer, kan du besøke CyberAgent prosjekt nettside og sosiale media.


Arrangementet var en del av CyberAgent-prosjektet, som ikke bare tar sikte på å løse viktige cybersikkerhetsutfordringer, men også å fremme et inkluderende miljø der kvinner kan trives og lykkes med å etablere seg i dette feltet.

Presentasjoner:


Video av seminaret:


Prosjekt koordinator: Kaunas Faculty of Vilnius University.
Prosjektleder Dr Renata Danielienė, Institute of Social Sciences and Applied Informatics.

renata.danieliene@knf.vu.lt


Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor EACEA can be held responsible for them.

Av Weishan Liu 11 Oct, 2024
Å få sin første jobb i Norge er ikke bare et stort steg for integreringen vår – det er en milepæl som gir oss håp og muligheten til å starte et nytt kapittel.
Av Caroline Elvegård 19 Jul, 2024
Pioneering Sustainable Practices with Risk Intelligence
Av Lars-Ove Moe 03 Jul, 2024
En enkel forklaring om ESG, CSRD og ESRS
Av Caroline Elvegård 01 Jul, 2024
Prios har i løpet av våren og sommeren samarbeidet med det tsjekkiske selskapet PRINCEPS for å utvikle strategier og metoder for bærekraftsrapportering for bedrifter.
Av Lars-Ove Moe 04 Jun, 2024
Frokostseminar Intro Namdal
Av Lars-Ove Moe 03 Jun, 2024
Workshop om plast; en del av satsningen «Fra avfall til ressurs»
Av Caroline Elvegård 24 May, 2024
A new approach to continuing professional development (CPD) for teachers
Av Caroline Elvegård 24 May, 2024
Ny tilnærming til videreutdanning for lærere
Av Caroline Elvegård 21 May, 2024
Mental helse er en kritisk del av ungdommens liv i dagens digitale tidsalder. Ungdommer står overfor en rekke utfordringer som kan påvirke deres mentale helse, inkludert presset fra sosiale medier, stress på skolen og andre arenaer.
Av Caroline Elvegård 30 Apr, 2024
In an era where Environmental, Social, and Governance (ESG) considerations are becoming integral to business operations, small and medium-sized enterprises (SMEs) face unique challenges and opportunities. It is particularly evident in the ambitious collaboration between Prios Kompetanse AS and PRINCEPS Risk Intelligence Institute from the Czech Republic. The collaboration is a prime example of how international partnerships can foster significant advancements in ESG strategies.
Flere innlegg
Share by: