Blog Layout

Grønn omstilling blant SMB’er

Jo Sakariassen • 8. desember 2022

Barrierer for å lykkes med grønn omstilling

I alle lands økonomiske vekst spiller små og mellomstore bedrifter (SMB) en sentral rolle når det gjelder å skape innovasjon, sysselsetting og verdiskaping. Ser vi på Trøndelag er over 99% av antall virksomheter i denne kategorien.


Retter vi søkelyset på det grønne skiftet, så spiller SMB’er en meget viktig rolle.  SMB-sektoren står for nesten sytti prosent av de totale avfallsutslippene. Gjennom rapporter og analyser som «Industriens klimagassutslipp kan halveres innen 2030» fra Miljødirektoratet, settes bedriftene under et stort press for å implementere miljømessig bærekraftige prosesser eller produkter.  Hva skal til for at SMB’er bedre skal lykkes med det grønne skiftet?

Generelt sett er det en utfordring at hver enkelt virksomhet oppfatter seg som en liten aktør som hver for seg ikke setter et stort fotavtrykk, men totalt sett har de en høy miljøpåvirkning.

I rapporten “SMB-enes rolle i det grønne skiftet” (forprosjekt utarbeidet av NyAnalyse og Footstep for Klima- og miljødepartementet) pekes det på en rekke årsaker til at bedriftene ikke kommer i gang med bærekraftarbeidet.

  • Mangel på kompetanse om bærekraft: De små selskapene har sjelden en egen bærekraftsansvarlig, og de mangler kompetansen. Det er vanskelig å navigere i hvilke kunnskap de skal tilegne seg, og det er tidkrevende. 
  • Undervurderer sin egen miljøpåvirkning: Mindre selskaper tenker ofte at bedriften deres har liten miljøpåvirking – siden de er små.
  • For kort planleggings-horisont: Å legge om driften til å bli mer bærekraftig er noe som ofte må skje på litt lengre sikt. Mindre selskaper har ofte kortere planleggingshorisont, og tiltak på kort sikt tar oppmerksomheten.
  • Vanskelig å navigere i støtteordninger og lover: Det finnes en rekke ordninger for små og mellomstore bedrifter for å hjelpe dem med det grønne skiftet, og det kommer en rekke lover og regler som kan ha stor påvirkning på bedriftene. Disse er det vanskelig å orientere seg i. 
  • Mangel på tid: Små selskaper har ikke overskuddet det krever til å sette i gang med arbeidet. De har ofte en hektisk hverdag, og lite overskudd til å sette i gang med nye oppgaver.
  • Mangel på penger: Å velge mer bærekraftig og legge om deler av driften er ofte dyrt og krever ofte nye investeringer. Det har man som lite selskap ofte mangel på.

 

Av Caroline Elvegård 10. januar 2025
GAEA lanserer ny plattform for karriereutvikling i landbruket
Av Weishan Liu 16. oktober 2024
In today’s rapidly evolving digital landscape, small and medium-sized enterprises (SMEs) face a critical challenge: staying competitive while balancing limited resources.
Av Caroline Elvegård 14. oktober 2024
Europa står overfor en betydelig mangel på fagfolk innen cybersikkerhet (ca. 4 millioner arbeidstakere, World Economic Forum, 2024), men samtidig er det en enorm talentbase som ikke blir utnyttet.
Av Weishan Liu 11. oktober 2024
Å få sin første jobb i Norge er ikke bare et stort steg for integreringen vår – det er en milepæl som gir oss håp og muligheten til å starte et nytt kapittel.
Av Caroline Elvegård 19. juli 2024
Pioneering Sustainable Practices with Risk Intelligence
Av Lars-Ove Moe 3. juli 2024
En enkel forklaring om ESG, CSRD og ESRS
Av Caroline Elvegård 1. juli 2024
Prios har i løpet av våren og sommeren samarbeidet med det tsjekkiske selskapet PRINCEPS for å utvikle strategier og metoder for bærekraftsrapportering for bedrifter.
Av Lars-Ove Moe 4. juni 2024
Frokostseminar Intro Namdal
Av Lars-Ove Moe 3. juni 2024
Workshop om plast; en del av satsningen «Fra avfall til ressurs»
Av Caroline Elvegård 24. mai 2024
A new approach to continuing professional development (CPD) for teachers
Flere innlegg
Share by: