Kvinner tradisjonelt vært underrepresentert i landbruket i Norge. Med kun 17.1% kvinnelige bønder, har sektoren lenge vært dominert av menn. Dette bildet har begynt å endre seg, takket være lover som Odelsloven fra 1974 og en voksende forståelse for likestillingens betydning i landbruket.
Fakta og nåværende status
Regjeringen har tatt flere skritt for å styrke kvinners posisjon i landbruket. Gjennom jordbruksavtalen og andre tiltak, har det blitt lagt til rette for at kvinner i større grad kan engasjere seg i landbruksbaserte næringer som gardsturisme og lokalmatproduksjon. Digitaliseringen og ny teknologi som droner, roboter og virtuelle gjerdeløsninger åpner også nye muligheter for kvinner i landbruket.
Gode historie
Det finnes flere suksesshistorier der kvinner har tatt ledende roller innen agritourisme og lokal matproduksjon, og har utnyttet teknologiske fremskritt til å drive bærekraftig og effektivt. For eksempel har bruk av GPS i presisjonsbeiting vist seg å effektivisere gårdsdrift og skape nye forretningsmuligheter.
Her er noen eksempler:
Utfordringer og fremtidige muligheter
Selv med disse fremskrittene, står kvinner i landbruket fortsatt overfor betydelige utfordringer. Det er et behov for mer målrettet utdanningsprogrammer og karriereveiledning som er skreddersydd for kvinner i landbruket. Disse utfordringene er viktige å adressere for å oppfylle Norges forpliktelser i henhold til FNs bærekraftsmål, spesielt målene om likestilling og bærekraftig landbruk. Videre, er det viktig å fokusere på å redusere ulikheter i inntekt og tilgang til ressurser, samt å fremme innovasjon og teknologisk utvikling som kan bidra til å gjøre landbruket mer attraktivt og tilgjengelig for kvinner.
Konklusjon
Veien mot et likestilt og bærekraftig landbruk i Norge er tydelig, og med initiativer som GAEA-prosjektet, styrkes denne reisen ytterligere. GAEA, med sitt fokus på å forbedre entreprenørskapsutdanningen i landbruket, særlig for unge kvinner i landlige områder, støtter opp under målene om å øke kvinnenes deltagelse og innovasjon i landbruket. Dette prosjektet kan fungere som en katalysator for å bringe flere kvinner inn i landbruket, styrke deres ferdigheter og kunnskap, og bidra til å skape en mer inkluderende og bærekraftig landbrukssektor. Gjennom utdanning, veiledning og støtte, kan GAEA bidra til å overvinne eksisterende barrierer og fremme en ny generasjon av kvinnelige agripreneurs, som vil være avgjørende for fremtiden til norsk landbruk.
Kilder:
Andre prosjekter du kan sjekke ut rundt tema kvinner og læring:
#FLIGHT (mikrolæring i tema økonomi, digital sikkerhet og romance fraud)